EEG

EEG

Energetski učinkovito i ažurno

U interesu zaštite klime i okoliša, Europska unija je slijedila ovu ideju i razvila različite ideje i pristupe posljednjih godina.

Kao rezultat implementacije Europske direktive o energetskoj učinkovitosti u njemačko zakonodavstvo, sve više tvrtki sada vidi da se suočavaju s njezinim posljedicama na nacionalnoj razini.

Važne inovacije: Obvezni energetski pregledi

Sukladno novom zakonu, sva poduzeća koja nisu mala i srednja poduzeća dužna su kratkoročno provesti energetski pregled prema DIN EN 16247-1 do 5. prosinca 2015. To znači da je potrebno sustavno provjeravati i analizirati potrošnju energije i potrošnju energije poduzeća s ciljem identificiranja energetskih tokova i potencijala za poboljšanje energetske učinkovitosti.

Naši stručni timovi tehničkog i ekološkog savjetovanja koji se sastoje od kombinacije inženjera, znanstvenika, pravnika, revizora i, naravno, energetskih konzultanata podržavaju vas u obavljanju ovih energetskih pregleda, koje moraju provesti kvalificirani stručnjaci.

Tko ima tu obvezu?

Na temelju volje zakonodavca, svi 'ne-SME-ovi' podliježu reviziji.

Definicija za određivanje ne-SME-a je:

“Tvrtke s 250 ili više zaposlenih, ili s manje od 250 zaposlenih, ali s više od 50 milijuna eura godišnjeg obujma poslovanja ili više od 43 milijuna eura godišnje bilance.”

Pogođena poduzeća ne uključuju samo velike proizvodne tvrtke, već i bolnice, trgovce na malo, uslužne tvrtke, banke, osiguravajuće tvrtke i sve druge neproizvodne tvrtke. Daljnja ograničenja do sada nisu definirana. Prema navodima njemačke savezne vlade, obveza obavljanja redovitih energetskih pregleda utjecat će na oko 94.000 tvrtki koje će nasumično revidirati njemački Savezni ured za ekonomska pitanja i kontrolu izvoza.

U slučaju da tvrtka nije sigurna podliježe li obvezi obavljanja revizije kao ne-SME, naši stručnjaci iz BDO Legala prava su osoba kojoj se možete obratiti. Točna procjena pripada li poduzeće zahvaćenoj skupini 'ne-SME' može se brzo provjeriti u okviru brze provjere.

Određivanje statusa malog i srednjeg poduzetništva brzom provjerom nudi tvrtkama neke dodatne prednosti. Na primjer, mala i srednja poduzeća mogu se prijaviti za potpore Europskoj uniji, dok se ne-SME mogu prijaviti razvojnim bankama za subvencije i potpore za kapitalna ulaganja.

Dodatne opcije za uštedu energije

Operativne emisije CO2 koriste se kao metrika i kontrolni faktori za vizualizaciju CO2 otiska ili korporativnog ugljičnog otiska (CCF) poslovanja. Numerička simulacija ovoga temelj je poduzetničke zaštite klime. Inženjeri BDO TUC-a izvode ove simulacije u skladu s međunarodnim standardima kao što su Protokol o stakleničkim plinovima ili ISO standard 14064.

Na temelju korporativnog ugljičnog otiska, specifične mjere energetske učinkovitosti mogu se identificirati i integrirati u prilagođenu strategiju zaštite klime. Kao rezultat, može se postići mjerljivo smanjenje emisija CO2 povezanih s poslovanjem.

Za tvrtke koje se bave energijom i gospodarenjem otpadom, tehnički pregledi s obzirom na odredbe Zakona o obnovljivim izvorima energije (EEG) su važna razmatranja. Pregledi revizora i inženjera pomažu optimizirati zahtjeve za nadoknadu i namirenja prema EEG u smislu vremena. Tehnička i ekonomska procjena zadatka izbjegava gubitke sučelja i osigurava poboljšanu kontrolu kvalitete.