Zaklade i neprofitne organizacije

Zaklade i neprofitne organizacije

Važnost neprofitnih organizacija raste iz godine u godinu. Raspon organizacija je raznolik i uključuje ustanove socijalne skrbi, vjerske i kulturne ustanove te organizacije koje prikupljaju donacije.

Osobito je sektor zaklada godinama doživio rastuće brojke i sve veći značaj. Povrh toga, postoje i drugi oblici zaklada i značajan broj fiducijarnih trustova. Temeljni krajolik je stoga vrlo heterogen. Model zaklade kao pravne osobe bez članova koristan je u vrlo različite svrhe. Motivi donatora također su vrlo raznoliki. Oko 95% zaklada uživa porezne povlastice. Njihove namjene su raznolike, od regionalne kulturne ili sportske promocije do socijalne pomoći i globalnih razvojnih projekata. Jedno je svima njima zajedničko: tema je često osobna stvar sponzora, a sponzor u to ulaže puno srca i duše. Zaklade koje isključivo i izravno slijede dobrotvorne, dobrotvorne ili vjerske svrhe uživaju odgovarajuće porezne povlastice. Za zaklade i druge neprofitne organizacije vrijedi sljedeće: zahtjevi prema neprofitnom zakonu su strogi.

Osim toga, postotak obiteljskih zaklada kontinuirano raste. Problem za mala i srednja poduzeća u pronalaženju prikladnog nasljednika dovodi do toga da mnogi poduzetnici razmišljaju o modelu osnivanja. Namjera je iskoristiti prednosti temeljnog modela, a da se tvrtka ne učini nefleksibilnom. Za temelje je stoga bitno – osobito u ranim fazama – postaviti pravi kurs; uostalom, temelj je namijenjen da traje vječno, na temelju svog temeljnog principa.

BDO je specijaliziran u području revizije i savjetovanja za zaklade, udruge i druge neprofitne organizacije; uspostavio je zasebni stručni centar za zaklade i neprofitne organizacije u kojem surađuju mnogi stručnjaci iz različitih odjela poduzeća. Naš stručni centar za industriju orijentiran je na pitanja pravne forme i predmeta.

Podrška u vezi s pravnim oblikom:

  • Temelji
  • Udruge
  • Neprofitne korporacije

Što se tiče predmeta, Stručni centar industrije bavi se:

  • Institucijama socijalne skrbi
  • Vjerskim institucijama
  • Kulturnim ustanovama
  • Istraživačkim, obrazovnim i znanstvenim institucijama
  • Stručnim udrugama

Naši zaposlenici na području revizije, poreznog savjetovanja, savjetovanja o upravljanju i pravnog savjetovanja rado će vam pomoći u svim pravnim i poreznim pitanjima, kao i u pitanjima računovodstva, strukture i upravljanja organizacijom. Oblikujmo budućnost zajedno!