Porez na promet

Porez na promet

Na kraju svake uspješne transakcije obje strane potpisuju ugovor, ali prije toga Prodavatelj i Kupac moraju se suočiti s brojnim i složenim poreznim pitanjima, često s vrlo malim vremenskim okvirom za razmatranje alternativa i provedbu strategija. Mi, u BDO-ovoj Transaction Tax službi, želimo vas pratiti na svakom koraku kroz cijeli proces kao partner za sve vaše upite i zastupajući vaše porezne interese na najbolji mogući način tijekom pregovora o ugovoru. S praktičnim pristupom i jedinstvenim modelom usluga nastojimo pružiti izvrsnost u izazovnim vremenskim okvirima usredotočujući se na ključne probleme i brige, proaktivno identificirajući usluge i prilike za stvaranje i povećanje vrijednosti.

Na temelju našeg dugogodišnjeg iskustva u savjetovanju tvrtki svih veličina i pojedinaca o nizu transakcija i reorganizacija možemo reći: svaka transakcija ima svoje specifičnosti! Zato smo postavili za svoju misiju osigurati da vaša transakcija postane naša zajednička transakcija. Zašto? Jer samo ako imamo zajedničko razumijevanje zahtjeva kao i obrazloženja za transakciju, možemo vam ponuditi prilagođeni portfelj opcija strateškog strukturiranja s poreznog stajališta kako bismo pomogli u maksimiziranju vrijednosti uz minimiziranje transakcijske izloženosti riziku.

Svaka transakcija predstavlja porezne prilike i izazove

Da bi posao bio uspješan, ključno je da se u kupoprodajnoj cijeni prije sklapanja ugovora uzmu u obzir budući porezni teret i povijesni porezni rizici, ali i prilike. U okviru “Tax Due Diligence” (procjena svih porezno relevantnih pitanja), svi rizici koje predstavlja ciljna tvrtka su kvalificirani i kvantificirani, tako da se naknadno mogu uključiti u kupoprodajni ugovor. Ovo se primjenjuje obrnuto u okviru takozvane „Due Diligence dobavljača“ (procjena svih porezno relevantnih pitanja u ime Prodavatelja).

Osim klasičnih poreznih rizika koji mogu utjecati na kupovnu cijenu, strukturu tvrtke potrebno je analizirati na eventualna porezna opterećenja koja bi mogla proizaći iz predviđene transakcije. Rizična područja kao što su postojeće fiskalne jedinice za porezne svrhe, prijenos poreznih gubitaka ili nekretnine moraju se temeljito ispitati. Vrlo rado ćemo s Vama u osobnom savjetovanju razgovarati o tome koji bi koncept bio najbolji za Vašu predviđenu transakciju iz porezne perspektive.

BDO kao tim: jedno rješenje za cijeli proces dogovora

Od strukturiranja akvizicije i due diligence-a do usluga integracije nakon akvizicije, BDO-ova namjenska praksa poreza na transakcije pruža sveobuhvatne usluge porezne analize koje vodi partner klijentima svih veličina. S dubokim iskustvom u industrijskim sektorima i jednom od najvećih svjetskih računovodstvenih i savjetodavnih mreža, koja nam omogućuje uspješnu provedbu projekata izvan nacionalnih granica, naši su profesionalci jedinstveno kvalificirani da udovolje potrebama naših klijenata, kakvi god oni bili. Naš model usluge izgrađen je na transparentnom, visoko suradničkom pristupu, a BDO osigurava da klijenti imaju pristup ljudima koji su im potrebni, kada su im potrebni.

Uz integrirani pristup transakcijama, BDO Transaction Tax tim podržan je od strane stručnjaka iz drugih odjela kao što su spajanja i akvizicije, Transaction Advisory, Legal i mnogi drugi na zahtjev.

Naše usluge za vašu uspješnu transakciju

Naši porezni stručnjaci nude vam sljedeći niz usluga:

 • Pomoć u nacionalnim i međunarodnim projektima spajanja i preuzimanja
 • Procjena rizika poreznih pozicija u okviru poreznog due diligence-a za kupovnu i prodajnu stranu
 • Omogućite porezni ulaz u financijsko strukturiranje transakcije (tzv. “Financijski model”)
 • Porezno modeliranje i analize poreznih pogodnosti
 • Savjetovanje o poreznim klauzulama u ugovorima o kupoprodaji
 • Postavljanje objekata za nabavu i odlaganje
 • Integracija i optimizacija nakon akvizicije
 • Porezno savjetovanje za tvrtke u nevolji
 • Porezno savjetovanje za privatni kapital
 • Programi sudjelovanja zaposlenika
 • Porezno savjetovanje o strukturama refinanciranja