Porez na dodanu vrijednost

Porez na dodanu vrijednost

S obzirom na to da poduzetnici imaju pravo na povrat ulaznog PDV-a i međusobno obavljaju isporuke PDV je neutralan. Međutim, ako se ne poštuju određeni formalni zahtjevi ili se ne ispune obveze dokazivanja, PDV može predstavljati učinkovito opterećenje za poduzetnika. Prilikom vođenja poslovanja nedostatak potrebne stručnosti u pogledu PDV-a predstavlja neprocjenjiv rizik.

Iako propisi o izuzeću, s jedne strane, predviđaju oslobađanje PDV-a za brojne vrste isporuke, s druge strane, odbitak ulaznog PDV-a u vezi s takvim isporukama nije dopušten. No, teret PDV-a može se optimizirati proaktivnim planiranjem i strukturiranjem.

Nadalje, iz perspektive države, PDV je posebno podložan zlouporabi. Njegova složenost često dovodi do pogrešne primjene s dalekosežnim posljedicama. Dakle, poslovni procesi moraju uzeti u obzir ovu situaciju: Zaposlenici moraju biti osposobljeni odnosno obučeni te im se mora osigurati potrebna osnova za donošenje odluka. Konačno, globalna priroda tržišta zahtijeva brzu globalnu akciju. Stoga podaci o PDV-u moraju biti dostupni bez odlaganja.

BDO, tj. odjel PDV-a, omogućuje vam da brzo dospijete do sigurnog rukovanja PDV-om.

Naš asortiman usluga je sljedeći:

Izvještaj o PDV-u

Naši stručnjaci za PDV pružaju analizu na temelju vaših specifikacija, zajedno s preporukama za djelovanje i, gdje je to prikladno, pokazujući rizike scenarija koji se izvode ili namjeravaju u vašem poslovanju. Nadalje, pružanje podrške našim klijentima u sudskim sporovima i pisanje 'drugih mišljenja' dio su naših svakodnevnih zadataka.

Pregled PDV-a

Provjeravamo ispravno rukovanje svim transakcijama koje se obavljaju u vašem poslovanju. Otkrivamo pogreške, nudimo rješenja i osiguravamo odgovarajuću dokumentaciju kako bismo osigurali ispravno postupanje s takvim transakcijama u budućnosti.

Interna radionica o PDV-u

Naši stručnjaci za PDV obučavaju vaše osoblje na temelju stvarnih transakcija u vašem poslovanju. Zaposlenici računovodstva, a posebno odjela prodaje, upoznati su sa značajnim problemima vezanim uz PDV. To vam pomaže uspostaviti potrebnu internu stručnost za ispravno rukovanje ovim složenim materijalom.

Priručnik za PDV

Na temelju pregleda PDV-a i interne radionice rezultati su sažeti u priručnik o PDV-u. Standardne transakcije koje se ponavljaju u vašem poslovanju bilježe se zajedno s uputama i kontrolnim listama. Ovaj priručnik daje vašim zaposlenicima radne upute prilagođene okolnostima i potrebama vašeg poslovanja.

PDV i SAP®

Naši stručnjaci za PDV optimiziraju vaše utvrđivanje PDV-a u SAP® programu, na temelju SAP® alata. Pomoću tablice procesa, utvrđivanje PDV-a može se automatizirati na temelju brze provjere. Dostupni su i alati za provjeru PDV IDN-a.

Usklađenost s PDV-om

Brinemo se o obvezama povrata PDV-a vašeg poslovanja diljem svijeta. Uz pripremu i podnošenje preliminarnih njemačkih PDV prijava, godišnjih prijava PDV-a, prodajnih lista u EZ i Intrastat deklaracija, oslanjamo se na rješenja temeljena na webu za obradu korespondencije s lokalnim poreznim tijelima.

PDV Hotline

Na temelju našeg iskustva, naš tim za PDV brzo pronalazi rješenja za vaše probleme s PDV-om. Razgovor s nadležnim stručnjakom za PDV daje vam pravnu sigurnost. BDO-ovi stručnjaci za PDV savjetuju naše klijente u Hrvatskoj i inozemstvu u svim aspektima hrvatskog zakona o PDV-u, kao i podržavaju ih kroz suradnju s našim BDO tvrtkama članicama diljem svijeta u svim aspektima europskog i međunarodnog zakona o PDV-u.